ΙΣΤΟΡΙΑ

Το 1922 ο Γεώργιος Κροντηράς ανοίγει το πρώτο του κατάστημα στη Λαμία. Είναι ένα μικρό χρυσοχοείο στα στενάκια της Πλατείας Λαού. Με καταγωγή από τη Στεμνίτσα και έχοντας μαθητεύσει στην ξακουστή για εκείνη την εποχή «Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας», ο Γεώργιος Κροντηράς καταφέρνει σε σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει το κοινό της Λαμίας. Έτσι το 1928, μεταφέρεται στο κεντρικότερο σημείο της Λαμίας στην οδό Ρήγα Φεραίου στην ίδια ακριβώς θέση που είναι και σήμερα.
Ο Γεώργιος Κροντηράς προσθέτει στο κατάστημά του εργαστήριο χρυσοχοΐας. Απασχολεί 10 περίπου τεχνίτες που μαθαίνουν δίπλα του την υψηλή τέχνη της χρυσοχοΐας όπως εκείνος ξέρει μοναδικά να μεταδίδει.
Η υψηλή ποιότητα, η ακεραιότητα, η τιμιότητα ήταν λίγα από τα χαρακτηριστικά που κέρδισαν την εμπιστοσύνη των κατοίκων της Λαμίας. Το χρυσοχοείο Κροντηρά γίνεται συνώνυμο της πολυτέλειας και της φινέτσας. Γίνεται τόπος συνάντησης για γάμους, αρραβώνες και κάθε ξεχωριστή περίσταση. Οι πελάτες γνωρίζουν ότι εδώ θα βρουν μοναδικά χειροποίητα κοσμήματα, σχεδιασμένα ειδικά για αυτούς, δουλεμένα με τις καλύτερες τεχνικές με υψηλής ποιότητας υλικά και πολύτιμους λίθους. Μια τέτοια παράδοση δε θα μπορούσε να μη συνεχιστεί. Ο γιος του Γεωργίου, Κωνσταντίνος Κροντηράς αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης το 1950. Σπουδαίος τεχνίτης και ο ίδιος, βαθύς γνώστης των πολύτιμων λίθων φιλοτεχνεί κοσμήματα που ακόμα και σήμερα απολαμβάνει η εκλεκτή πελατεία του καταστήματος.
Το 1984 το χρυσοχοείο Κροντηράς περιέρχεται στη σύζυγο του Κωνσταντίνου, Ελένη και στην κόρη τους Σοφία Κροντηρά. Η τρίτη γενιά του χρυσοχοείου Κροντηρά έχει έναν και μοναδικό στόχο: την εξέλιξη αυτής της μακρόχρονης πορείας με σεβασμό στην πολύτιμη κληρονομιά και με βλέμμα προς τη σύγχρονη πραγματικότητα.